13
Μάι.
07

The Last Drive – Live

by horexakias

last-drive-teliko.jpg

 

Θα μπορούσα να γράψω απίστευτα πολλά πράγματα για τους Last Drive και για τη συναυλία τους στις 11/5 στο Gagarin. Θα αρκεστώ όμως στα άκρως απαραίτητα.

Η ιστορία για τους Last Drive αρχίζει να γράφει το 1983, όταν ο Αλέξης Καλοφωλιάς μπάσο-φωνή, ο Nick Pop Mind κιθάρα και ο Χρηστός Μιχαλάτος φτιάχνουν ένα συγκρότημα με το όνομα του αγαπημένου τους κοκτέιλ. Το 1984 προστίθεται και Γιώργος Καρανικόλας κιθάρα επίσης. Είναι από την Αθήνα και παίζουν γκαράζ και rock and roll διασκευές,σε επιτυχίες του ’60. Το Midnite Hop είναι ο πρώτος τους 7″ δίσκος. Παίζουν σαν support δίπλα σε μεγάλα ονόματα όπως οι Creeps, Dead Moon, Dream Syndicate. To 1985 αντικρίζει τον κόσμο το πρώτο τους lp Underworld shakedown από τη music maniac. Γνήσιος γκαράζ δίσκος με διασκευές και δικά τους κομμάτια. Παρόλα αυτά περιοδεύουν σε Γερμανία, Γαλλία και Ολλανδία, και το 1988 το δεύτερο δισκάκι τους εμφανίζεται με τον τίτλο Heatwave.

Το γκαράζ θεωρώ ότι είναι δύσκολο ως είδος μουσικής, ή το ακούς μανιωδώς ή δεν το ακούς καθόλου. Συντηρητικό και πεισματικά μη εξελίξιμο. Για παράδειγμα οι Fuzztones είναι ίδιοι και απαράλλαχτοι σε κάθε δίσκο τους. Κάπου εκεί στα 1990 οι Last Drive όμως κάνουν στροφή σε πιο ροκ ήχους, με τους γκαραζοροκαμπιλάδες, να απογοητεύονται λίγο. Με τη στροφή αυτή που έκανε το συγκρότημα δεν σημαίνει ότι έχασε κάτι από τη γοητεία του, ή το δυναμισμό του. Αντίθετα φτιάχνει ακόμα ένα δίσκο το 1992 το F*Head Entropy. Το lp Subliminal είναι το κύκνειο άσμα τους το 1994. Το 1995 ο Καλοφωλιάς αποχωρεί. Τα υπόλοιπα μέλη ψάχνουν για αντικαταστάτη, τελικά όμως έρχεται η διάλυση αντί του αντικαταστάτη, λίγο καιρό μετά. Να προσθέσω δε, ότι σχεδόν όλοι οι δίσκοι τους έχουν κυκλοφορήσει και στο εξωτερικό……..

……Φτάνοντας στο Gagarin,η μισή Λιοσίων είναι κλειστή από το κόσμο. Το κοκόρι, η αλυσίδα, το ρεβέρ, το καρό πουκάμισο, το all star είναι εκεί παρόν σε όλο του το μεγαλείο. Γύρω στις 10 βγήκαν οι Ducky Boyz, να ζεστάνουν λίγο την ατμόσφαιρα και εκεί συνειδητοποιώ ότι δεν μπορώ να φέρω τη μπύρα στο στόμα μου από το κόσμο. Οι τριμελείς Ducky Boyz παίζουν σκληρό και γρήγορο psychobilly, όμως ο ήχος στο Gagarin δεν τους βοήθησε σχεδόν καθόλου. Στις έντεκα και κάτι βγήκαν οι Last Drive, με τα μοναδικά ίσως λόγια που ακούστηκαν από το Καλοφωλιά, «Και κάπως έτσι ξεκίνησαν όλα» και οι πρώτες νότες του midnite hop άρχισαν να αιωρούνται. Δεν θα σταθώ σε κανένα κομμάτι ξεχωριστά πέρα από κάποιες διασκευές. Τα τραγούδια τους δυναμίτες, παίχτηκαν όλα, ένα προς ένα, σε εκρηκτικούς ρυθμούς, πανέτοιμους να ανατινάξουν το Gagarin στον αέρα. Οι κιθάρες του B George Bop και του Nick Pop Mind ήταν σαν πριόνια έτοιμα να κόψουν στο πέρασμα τους τα πάντα. Ο Alex όργωσε σπιθαμή προς σπιθαμή με το μπάσο του τη σκήνη, και ο Chris BI κράταγε σταθερά τους ρυθμούς με τα τύμπανα του. Ο κόσμος τραγουδούσε και χόρευε,(τελικά χτυπήθηκα μέχρι τελικής πτώσεως) σε μια φρενήρη κατάσταση που ούτε και οι ίδιοι οι Drive δεν πίστευαν. Το κομμάτι των Human Expression, every night, ένα νωχελικό κομμάτι γεμάτο ένταση, που παίχτηκε απίστευτα. Δεν θα μπορούσαν παραλείψουν τη Misirlou, του Ρουμπάνη και του Πατρινού που παίχτηκε για πρώτη φορά το 1927 και διασκευάστηκε αρχικά από τον σερφά Dick Dale. Άραγε o Tarantino να ήξερε για τη διασκευή των Last Drive? Τέλος θα ήθελα να ήμουν από μια μεριά να δω τους Rogers & Hart να ακούν το Blue Moon από το Καλοφωλιά και τη παρέα του. Τραγούδι τους που προοριζόταν για μπαλάντα!! Κάπου εκεί όλα τελειώνουν. Έχουν περάσει δυο ώρες. Οριστικά όμως η συναυλία τελειώνει μετά από μια ώρα επιπλέον και δυο ολιγόλεπτα encore. Η συσσωρευμένη ενέργεια των Drive σε μια δεκαετή απουσία, για όσους βρέθηκαν εκείνο το βράδυ στο Gagarin, σε καλό τους βγήκε. Το γκαράζ σε όλο του το μεγαλείο. Κάθε καλή συναυλία βέβαια σου αφήνει μια γλυκόπικρη γεύση. Γλυκιά γιατί πέρασες ωραία, πικρή γιατί τελείωσε.

Για τους φίλους μου στη Θεσ/νίκη οι Last Drive θα παίξουν στις 19/5. Απίστευτη συναυλία. Τα παλιά βινίλια να σκαρφαλώσουν στα πικάπ και οι βελόνες να αρχίσουν να κολυμπάνε μέσα στα αυλάκια. Rock and Roll Psychosis and Garage disease!!!

Ευχαριστώ πολύ την Candyblue για το κολάζ. Αφιερώνω το ποστ στον Β.

Night of the phantom
(και μια παλαιότερη εμφάνιση στην ΕΤ.2 στα videos. Devil may care από το Heatwave)


6 Σχόλια to “The Last Drive – Live”


  1. 13 Μαΐου, 2007 στο 5:35 μμ

    Φτου γμτ! Και ήθελα να γράψω για τη eurovision! Με πρόλαβες :p
    Από τις φωτογραφίες φαίνεται να ήταν πολύ δυνατή συναυλία.
    Πολύ καλό το κείμενο, μ’άρεσε που είχε και κάποια ιστορικά στοιχεία για το γκρουπ. Δε μας είπες όμως τι κλωτσιές έδωσες, πόσες έφαγες;

    Όπως είδες επέλεξα το Night of the phantom! Τι νόμιζες;

  2. 2 horexakias
    13 Μαΐου, 2007 στο 7:37 μμ

    Μη στεναχωριεσαι ρε γιατρε,γραφεις απο βδομαδα για τη Eurovision.Οπως σου εχω πει ηδη, η συναυλια ηταν σκετη παρανοια. Ολως περιεργως κλωτσιες δεν επεσαν.Ολο το κοινο ηταν συσπειρωμενο και αφοσιωμενο σ’αυτο που ακουγε,και γενικα υπηρχε μια ομοιογενια στο κοσμο,+ το οτι ειχε και αρκετους 40αρηδες.
    Οσο για το κομματι, τα στοιχηματα ελεγαν every night,αλλα ανετρεψες τα παντα!!!!

  3. 3 xnoudi
    13 Μαΐου, 2007 στο 11:26 μμ

    Πάω να πριονίσω τα αυτιά μου με το midnite hop.
    Η περιγραφή αρκεί για να νομίζω ότι είμαι εκεί και να ψάχνω το απόκομμα να το βάλω στην συλλογή μου.. Μπράβο!

    (Οι τύποι είναιι ΓΑ-ΜΑ-ΤΟΙ !!!!!!! )

  4. 14 Μαΐου, 2007 στο 7:50 μμ

    Είναι από αυτές τις περιγραφές που αυτομουντζώνομαι μπροστά στο ότι κόλωσα να πάω με πρόφαση πως δεν τους ήξερα αρκετά. Νομίζω πως καλύτερα “μαθαίνω” κι αφουγκράζομαι μουσικά σχήματα όταν έρχομαι σε επαφή με τη μουσική δουλειά τους μέσα από συναυλίες/live/σε δρόμους ή σοκάκια. Και τώρα θα μου πείτε τί στο καλό σας νοιάζει εσάς της unplugged band όλο αυτό το παραπάνω λογίδριο oπότε καταλήγω στο bravo.
    Ωραίο collage στιγμιότυπων του live candyblue, ωραία κλικαρισμένο σαν φωτογραφία κείμενο horexakia.Dr. Uqbar προλαβαίνεις να πας, τσακίσου.

  5. 5 horexakias
    14 Μαΐου, 2007 στο 8:46 μμ

    xnoudi : αν σκεφτεις οτι παιξανε παρασκευη,σαββατο,νομιζω τελικα και κυριακη με sold out εισητηρια, τα πολλα λογια ειναι φτωχεια. Ωραια τα λες,αλλα αλλο να διαβαζεις και αλλο να το ζεις.Αν ολες οι συναυλιες που εχω να παω ειναι ετσι,τοτε καλη αρχη.

    global :Αν δεν ξερεις καποιον αρκετα,κανεις το αντιθετο απο αυτο που εκανες.Τα live λενε πολλα πραγματα και ειναι ο καλυτερος χωρος να βγαλεις συμπερασματα.
    Δηλαδη η φωτο μου ετσι κι ετσι?

  6. 14 Μαΐου, 2007 στο 9:02 μμ

    Το αντίθετο, reminder for next time then.
    Όσο για τις φωτογραφίες, ε καλέ και φυσικά μου αρέσουνε.


Comments are currently closed.

Rock αναγνώσεις

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

ROCK ΣΤΑΣΕΙς

RSS iTunes US Chart

  • Παρουσιάστηκε σφάλμα. Το κανάλι ίσως είναι εκτός λειτουργίας. Δοκιμάστε αργότερα.

Rock Stats

  • 45.479 hits