10
Νοέ.
08

ΤΡΙΑ ΘΥΜΑΤΑ ΚΑΙ ΜΙΑ ΕΠΙΖΩΣΑ (ΜΕΡΟς 2Ο).

……… Η Mama Cass δεν ξετρέλανε κόσμο. Η Janis Joplin όμως ήταν το όνειρο κάθε χίπη. Η Janis κολυμπούσε μέσα στο ποτό και τα ναρκωτικά και όσο για το σεξ …το αφήνω στη φαντασία σας… Ίσως η μυωπία της να  ήταν προσόν τελικά. Η ιστορία της κλασική. Ένα παιδί που από καλό έγινε κακό. Η απελευθέρωση του ατόμου και η δημιουργία ενός ινδάλματος; Από την άλλη, η ανώριμη συμπεριφορά της, η προσπάθεια της ενηλικίωσης; Η μετάλλαξη από κορίτσι σε γυναίκα; Η αυτοκαταστροφή. Διαλέξτεjoplin μόνοι σας.

Η Janis Joplin γεννήθηκε το 1943 στο Τέξας μεγαλωμένη σε ένα ιδανικό οικογενειακό περιβάλλον. Το 1960 ξεκίνα να τραγουδά, ώστε να μαζέψει λεφτά και να πάει στην California.Το κέντρο της κάθε επιθυμίας. Τραγουδάει ακατάπαυστα, στον αμερικάνικο αγροτικό νότο. Μαθαίνει τα blues των χωριατών, πηγή του πάθους και της ψυχής που βγάζει όταν τραγουδάει. Στην California καταλήγει το 1963. Μένει αρκετά ώστε να αποκτήσει εθισμό στις αμφεταμίνες. Το 1965 ενσωματώνεται στους Big Brother & The Holding Company που ήδη έχουν ένα δίσκο. Γράφει ακατάπαυστα, όμορφα και τρυφερά γράμματα στη μητέρα της για την καταπληκτική της ζωή, (ούσσα έκτος τόπου και χρόνου)μέχρι και το θάνατο της.

Η μουσική της διαφορετική. Δεν έχει τις γλυκιές αρμονίες των Mammas & the Pappas. Δεν είναι ψυχεδέλεια σαν τους Jefferson Airplane. Η Janis τραγουδούσε λευκό ροκ με blues επιρροές. Η αναγνώριση έρχεται το 1967 στο Monterey, όπου παίζει ζωντανά μαζί με τους Simon & Garfunkel, Ravi Shankar, Mammas & the Pappas, Otis Redding,και από την Αγγλία με Who και Animals. Αποπλανεί μουσικά τον manager του Dylan, Albert Crossman και το άλμπουμ Cheap Thrills ήρθε. Μέχρι εκείνη τη στιγμή είναι προφανές σε όλους ότι η Janis Joplin έχει αρχίσει να ωριμάζει. Αυτό το βλέπουν όλοι, εκτός από το συγκρότημα, το οποίο και εγκαταλείπει το 1968. Ένας και μοναδικός δίσκος με εκπληκτικά κομμάτια. Την ίδια χρονιά φτιάχνει τους Kozmic Blues Band με μουσική πιο soul. Ηχογραφούν ένα δίσκο. Η διάρκεια τους; Λιγότερο από χρόνος. Επόμενο συγκρότημα; Full Tilt Boogie Band. Ένας δίσκος. Διάρκεια; Οχτώ μήνες. Δυο χρόνια, δυο πολύ καλοί δίσκοι με πολύ ωραία κομμάτια. Me & Bobby McGee, Down On me, Move Over, Mercedes Benz, διασκευή στο Summertime. Όλα αυτά μέχρι το Μάιο του 1970. Στις 4 Οκτωβρίου τη βρίσκουν νεκρή σε ένα ξενοδοχείο στο Hollywood από υπερβολική δόση. Η Janis έλεγε «Κάθε βράδυ κάνω έρωτα με 25.000 ανθρώπους στη σκηνή και μετά γυρίζω σπίτι μόνη….»

Συνεχίζεται…..

Listen:

Advertisements

3 Responses to “ΤΡΙΑ ΘΥΜΑΤΑ ΚΑΙ ΜΙΑ ΕΠΙΖΩΣΑ (ΜΕΡΟς 2Ο).”


 1. Νοέμβριος 24, 2008 στο 4:31 μμ

  Είναι η τρίτη φορά που το γράφω, γιατί δεν εμφανίζονται σχόλια;

 2. 2 horexakias
  Νοέμβριος 24, 2008 στο 4:39 μμ

  Μμμμ,καλη παρατηρηση.

 3. Νοέμβριος 26, 2008 στο 1:22 μμ

  Για να δούμε και σήμερα…

  Σούπερ αναφορά, διάβασε κι εδώ:

  http://ringofsmoke.blogspot.com/2008/01/janis-joplin.html


Comments are currently closed.

Rock αναγνώσεις

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

ROCK ΣΤΑΣΕΙς

Rock Stats

 • 45.006 hits
Advertisements

Αρέσει σε %d bloggers: